Deproňák

vložení článku: 2006-06-16 22:37:40

aktualizace článku: 2006-06-16 23:23:53

Tréninkový model z depronu

Deproňák

Je to v současný době můj nejlítanější model. Naprosto nezáludný a obratný. Je sice fakt, že na F3AI to naprosto nemá (malá plocha trupu pod osou, špatný diferenciace, velká váha), ale na vyblnutí v hale nebo před barákem ideál. Povrchovka je schválně jen v "natural" barvě, aby byl dobře vidět i v noci, kdy konečně nefouká a dá se lítat prakticky denně. Tvarově se jedná o mírně upravený aeromuzikál Amerlocka s jeho technologií venkovních modelů.

Použitej materiál je 3mm a 6mm depron, uhlíkové tyčky 2mm na náhony a kousek překližky na motorové lože. Podvozek jsem neřešil, protože před barákem je tráva nesekaná a tak sedám jen do ruky z visu.

Křídlo je řešené ohybem 3mm depronu přes náběžku s nosníkem z 6mm depronu. První prototyp měl hodně kulatou náběžku a nosník v malé hloubce profilu, ale u druhého jsem udělal profil ostřejší s delší náběžkou, což se příznivě projevilo v obratech, kde se musí křídlo "trhnout" a paradoxně i líp drží, když se to od něj chce. Křidýlka jsou z 6mm depronu jen s oříznutou náběžnou stranou a jdou přelepené obyč izolepou po celé délce z obou stran ke křídlu. Na koncích křídla jsou nalepeny "ploutve", které výrazně stabilizují směr letu a pomáhají v noži, ve kterým má model i tak dost rezerv, což je z videí vidět.

Trup je taková kombinace šoka a ohýbané stavby. Dvě bočnice z 3mm depronu jsou ohlé přes střední nosník a jsou k němu přilepené boční plochy z 3mm depronu. Boční plochy se osvědčily hlavně z pevnostního hlediska. Při ráně zamezí zlomení trupu. Důležité je, aby byly boční ploch spojeny s výškovkou a křídlem pásky izolepy přes spoje. Ta je pružná a spoj zpevní a víc to pak vydrží. Pásky izolepy jsou i na boku trupu v místě náběžky a otokovky křídla.

Ocasní plochy jsou komplet z 6mm depronu. Je to sice těžší, ale není nutné je "uhlíkovat".

Náhony jsou udělané pomocí uhlíkových tyček fí 2mm. Na plochy jsou napojeny pomocí smršťovačky. Páčky jsem z nouze vyřízl z překližky a zboku k nim přilepil kousek uhlíku. Uhlíkový tyčky k ocasním plochám jsou vedený v několika místech depronovýma čtverečkama.

Osazení modelu je dost těžké, ale dá se to zkousnout.

Původně jsem měl v modelu 2s 1700 Etec, ale byla to bída. Při váze 320g a měkkotě baterek to nemělo ideální odpich. Po výměně za 910 kokamy klesla váha zhruba na 270g, zvedl se výkon, výrazně se zlepšily letové vlastnosti a taky klesl letový čas z původních 23minut na 13. Zkoušel jsem i jiné vrtule, ještě trošku použitelná je 10x4.7 ale s tou to málo brzdí v sestupu a celý letadlo lítá rychleji. S GWS 10x6 to bylo naprosto k ničemu, dlouho to na plyn nereagovalo a pak to vystřelilo jak splašený. Použitý motor je hrubě předimenzovaný a nevyužitý výkonově, ale jiný tam kupovat nechci. Ušetřilo by se ale hodně hmotnosti.

Letadlo mám od srpna 05 takže v současný době je dost olítaný a vytpělo si svý (hlavně o podlahu v tělocvičně), ale odnesl to "jen" čumák. Ten už jsem jednou měnil a i teď je dost vysprevenej purexem, ale dokud to drží nebudu to řešit.

Na fotkách je zhruba vidět jak sem to stavěl a jak to nakonec vypadá. Barvy na tom nejsou a nikdy nebudou, sem línej a aspoň je to v noci líp vidět. Pokud se to někomu nelíbí, má smůlu, mě to tak stačí ;-)

Ke stáhnutí jsou i nějaké videa. Něco je z tělocvičny a něco je z venku. Kvalita je mizerná, ale nic lepšího než foťák nemám. Nic jsem nestříhal je to jen holej materiál a občas sem s tím i šlehnul :-) Video z venku je z tohodle týdne co jsem donutil bratra mi to natočit. Aku už jsou polomrtvé, takže stoupání není to co bylo a let taky nic moc, ale jen tak pro představu. Videa jsou v 5kový difxu (doufám).

9bokorys.jpg 4trupslepen.jpg 7profilkonec.jpg 2naznaceniohybukridel.jpg 3trupbokorys.jpg 6profilkoren.jpg 5kridlaatrup.jpg 8pudorys.jpg 1vyrezanykridla.jpg
HODNOCENÍ ČLÁNKU

Počet hodnocení: 7, průměrná známka je 3.29

1 2 3 4 5 kontrolní kód

Oznámkujte jako ve škole. 1 - nejlepší, 5 - nejhorší

DISKUZE

jméno: info:

kontrolní kód

rulec@seznam.cz
2007-11-17 14:02:50
Můžu taky požádat o plánek? A ještě radu, kde se prodávaj desky Depronu..? V OBI ne, v Globusu je taky nevedou a v Tescu taky ne. Jinam jsem se zatím nedostal. Děkuju
Jan.sosty@seznam.cz
((((((email
2007-07-11 09:14:48
taky mne zaujal model depronak a rad bych ho vyzkousel a jestli by jsi byl tak hodny a zaslal mi stavebni plan tohoto pekneho modelu.predem moc dekuju.J. Šostý
mila57@post.cz
planek
2006-11-10 20:20:34
Zdravím Vás, velice mě zaujal model \"DEPROŇÁK\" a mám prosbu o zaslání plánku.
Předem děkuji. M.Nejedlý
ZPĚT

Copyright (c) 2006, Tomáš TICHÝ

created by: Radim Tichý